Vijf handvatten voor een eco-positief jaar

AMSTERDAM – Allereerst een heel fijn en gezond nieuwjaar! Wat een jaar was 2017. Een jaar waarin veel mensen die ik tegenkwam het constant druk leken te hebben. Druk met gewoon werk en deadlines. Druk met de juiste balans tussen werk, school, familie, vrienden, sport en hobby’s. Maar vooral ook druk met de juiste balans tussen ‘goed voor mezelf nu’ en goede voornemens voor ‘goed voor de wereld later’.

Bij ons thuis aan de keukentafel was het vooral een jaar dat ging over dat ‘goed voor nu’ en ‘goed voor later’. Met ambities en idealen om de wereld stapje voor stapje iets beter maken. Maar bij het uitvoeren hiervan stuitte we geregeld op het verschil tussen theorie en praktijk; het verschil tussen burger en consument. Want wat ‘de burger’ weet of zegt over zijn of haar goede voornemens vertaalt zich bij de kassa niet altijd in gezond of ‘sustainable’ gedrag als consument. En dat gedrag is nu juist the point. Om goed te doen voor de wereld helpt het natuurlijk als al die goede ideeën echt landen in de realiteit van ons alledaagse gedrag. Een jaar van pionieren in pragmatisch idealisme was bij ons het gevolg.

De Verborgen Impact

Zo was mijn vrouw Babette ook afgelopen jaar bezig met wereld een stukje beter maken door stad en land af te reizen om haar initiatief en boek ‘De Verborgen Impact’ toe te lichten. Of om precies te zijn eco-positief zoals zij dat noemt: als je meer positieve, opbouwende impact dan schadelijke impact hebt. Dat gaat goed, met ondertussen alweer de vierde druk en veel online, pers, radio en tv aandacht. Mocht je hierover meer willen weten? Dan kun je bijvoorbeeld meedoen met haar ‘Goede Voornemens met Babette’ campagne.

Transformatie Food Retail Nederland

Mijn 16 Mammals ‘stip aan de horizon’ is om Food Retail Nederland te helpen transformeren naar een systeem dat functioneert binnen de draagkracht van de Aarde. Niet één, maar álle supermarkten eco-positief, en toegankelijk voor alle Nederlanders. Hoe ziet dat eruit? Daar hebben we dus afgelopen jaar met 16 Mammals hard aan ontworpen. En we zijn nog maar net begonnen! Dit is wat we onderweg bereikt hebben:

Sustainable supermarket

Met haar ‘Sustainable supermarket of the future’ rondde Marlinde haar duo-stageplek bij Albert Heijn en 16 Mammals met een fantastische 9 af. Velen waren onder de indruk van haar glimps van de toekomst. Dank Marlinde voor al je harde werk en succes in je nieuwe baan bij Omoda.

Extra creative Power

Om onder andere meer aandacht te kunnen geven aan de ‘eco-positieve supermarkt’ nam ik mijn tweede werknemer aan: Kristel ter Steege. Met haar jarenlange horeca-ervaring, haar ontwerp achtergrond, goed gevoel voor vorm, kleur en materiaal en haar sustainable mindset is zij de perfecte creatieve aanvulling op ons retail design team.

Retail design

En natuurlijk hebben wij tijdens onze dagelijkse retail design activiteiten zo veel mogelijk positieve impact ingebracht. Zoals veel ‘systeem denken’ in het ontwerpproces; slim omgaan met materialen, bestaande inventaris en bijvoorbeeld door afval en derving in de keten te voorkomen. Bovendien hebben wij een ontwerp gemaakt voor een nieuw horecaconcept met voornamelijk vegetarische maaltijden. Maar wij hebben vooral veel denkkracht gestoken in hoe je de kortetermijndoelen van ons huidige economische model kunt combineren met de langetermijndoelen voor een eco-positieve maatschappij. Hoe vertaal je ‘goed voor later’ naar ‘goed voor nu’. Een lastige vraag want die twee gaan vaak niet goed samen.

Vijf eco-positieve handvatten

Bij deze zoektocht vond ik vijf handvatten die ik graag met je deel:

  • Allereerst is het cruciaal dat duurzame alternatieven toegankelijk en beschikbaar zijn. Simpel. Zo ontwierp Marlinde bijvoorbeeld de ‘Green Protein Bar’ met daarin onder andere een breed assortiment vleesvervangers in de natuurlijke loopstroom van de supermarkt.
  • Ten tweede helpt het om vooral de fijne, positieve en gezonde aspecten van duurzame alternatieven aantrekkelijk te presenteren. Winkels kunnen bijvoorbeeld minder vlees per week promoten door te belichten dat dit echt beter is voor een gezond en fit lichaam.
  • Ten derde helpt vaak een soort pragmatisch idealisme: je hebt meer effect door buigzaam 1% van iets groots te verbeteren dan om star een detail 100% goed te willen doen. Zo ontwierpen we ons horeca concept met een veelal vegetarisch assortiment voor een breed publiek in plaats van bijvoorbeeld een volledig veganistische variant voor een klein en selectief publiek.
  • Ten vierde vergroten we onze gezamenlijke slagkracht door kennis te vergaren en te delen over de meest effectieve stappen om goed te doen voor de wereld. Dit doen we onder andere met ons ‘Food Retail Design’blog
  • En tenslotte helpt het als je met kleine stapjes op weg gaat naar een aantrekkelijk en haalbaar ver doel. Zo schetsen we altijd bij aanvang van een ontwerptraject een praatplaat van het abstracte einddoel. Zo kan iedereen al bij aanvang sparren en krijgen we sneller duidelijk wat het eindresultaat wel (of vooral juist niet) moet zijn.

Met deze dingen denk ik dat we met z’n allen de brug kunnen bouwen. Om zo onze dromen en wensen van ‘goed voor de wereld later’ met ‘goed voor mezelf nu’ te verbinden. Zodat wat we als burger eigenlijk graag willen kiezen ook daadwerkelijk in ons consumenten winkelmandje belandt.

Ik hoop dat bovenstaande ook jou kan helpen in het nieuwe jaar. Wie weet met een mooie nieuwe winkel, maar wellicht met iets totaal anders. Waar je ook aan werkt, ik hoop je te inspireren om het zowel goed voor nu als goed voor later te doen.

Oh en natuurlijk niet vergeten om ondanks (of juist dankzij) alle hindernissen samen met je reisgenootschap te genieten van de reis; life starts at the end of your comfort zone.

Bonne route in 2018

Met vriendelijke groet,

 ir. Rick Porcelijn