Onze inzichten voor toekomstbestendige winkelformules in een snel veranderende wereld

Deze column verscheen op 19 januari 2021

AMSTERDAM – Retailers helpen om hun ideeën te vertalen in duurzaam succesvolle winkels. Dat is onze missie. Op weg naar een veilige, gezonde, shockproof en eco-positieve toekomst. Om dat te bereiken helpt het om innovatief te denken, onderling kennis te delen en vooral om samen te werken. Echter, nu we elkaar minder kunnen ontmoeten, is dit samenwerken niet meer vanzelfsprekend. Daarom deel ik graag enkele bevindingen van onze werkzaamheden en onderzoeken van afgelopen jaar met je. Op het raakvlak van retaildesign, duurzaamheid en gezondheid.

Gezond leven

Vandaag is een gezond lichaam met een goed immuun systeem wellicht belangrijker dan ooit. Een onderwerp waar we veel mee bezig zijn en tegelijkertijd ook een complex onderwerp met veel meningen en discussies. Vaak ligt de nadruk alleen op één factor: gezond eten. Mijn vrouw Babette doet voor haar volgende boek onder andere onderzoek naar gezondheid en welzijn. Ik heb met haar meegedacht. Wij vonden juist niet één bepalende factor maar een hele reeks factoren en leefstijladviezen. Die maken ieder afzonderlijk wellicht niet het verschil, maar bij elkaar opgeteld des te meer. Dit is de eerste sneak preview uit Babette’s boek, die wij graag met je willen delen:


Bijkomend voordeel van als we gezonder gaan leven, is dat dit vaak ook meteen duurzamer is. Voorbeeld: minder vlees eten, of minder koken met pakjes en zakjes. Wat kunnen winkels doen? Ze kunnen allereerst een duurzamer en gezonder assortiment aanbieden. Daar zit voor de food retail de grootste slagkracht voor een duurzame en gezonde wereld. Vervolgens kunnen winkels hun winkelinterieur ook duurzamer bouwen.

Duurzaam bouwen

Hoe doe je dat? Winkels veranderen namelijk sneller dan voorzien, zeker nu in corona-times. Meubels houden het doorgaans vele malen langer vol dan formats. Niet alleen hoe we afrekenen, maar ook sfeer, vorm, kleur en materiaalgebruik, verouderen sneller dan de materialen waarvan ze gemaakt zijn. Hoe kunnen we toch duurzaam bouwen in deze nieuwe realiteit? En hoe maak je winkelformules toekomstbestendig in deze snel veranderende wereld?

Hier deden wij dit jaar diverse onderzoeken naar. Wij splitsen het interieur op in twee soorten onderdelen: tijdloze meubels en het tijdelijke ‘gezicht’ van de winkel. Wij voeren standaard stellingen graag stevig en tijdloos uit. Stellingen kunnen enorm lang meegaan, zeker als je ze modulair en flexibel ontwerpt. Die kun je wel decennialang onderhouden en opknappen. Daarnaast laat je alles wat afhankelijk is van mode en innovatie extra opvallen. Met een paar slimme ingrepen en met weinig materiaal kun je al een totaal andere look and feel creëren. Deze onderdelen met een korte levensduur maak je van gerecycled materiaal met een superlage milieu-impact. Extra bonus als de meubels na hun esthetische en innovatieve levensduur optimaal recyclebaar zijn.

Deze inzichten combineren we met onze 16 Mammals ontwerpaanpak. En dit jaar hebben we zo kunnen helpen in de samenwerking voor onder andere Albert Heijn, AH to go, Etos, AKO, Bruna, Pearle en Eye Wish.

Eye Wish

Zo opende recentelijk de nieuwe Eye Wish in de ‘Westfield Mall of the Netherlands’ te Leidschendam. Het resultaat is een winkel waarvan de basis met minder materiaal toch lang mee kan gaan, terwijl het gezicht flexibel genoeg is om zich aan te passen aan de grillen van de tijd.

***

“Yes, We Made it ! ????⚒️ Na een intensief voorbereidingtraject is vandaag Eye Wish Leidschendam heropend in the Mall of the Netherlands! Met oog voor detail uitgevoerd en mooie doorontwikkelingen in het format. Een mooie teamprestatie, waarbij ontzettend hard gewerkt is, om tot deze pracht winkel te komen.” Bennie Melissen – Projectmanager Store Development & Constructions, GrandVision Benelux

***

Artist impression en gerealiseerde winkel van de Eye Wish Leidschendam

We hebben ervan genoten om aan dit ontwerp te mogen werken. Dank voor de superfijne samenwerking met Eye Wish, Florisca Neut en de vele bouwpartners!


Eerste 100% vegan & plant based supermarkt van Nederland

We helpen momenteel de eerste 100% vegan & plant based supermarkt van Nederland: ‘Vegan Fresco™’. Een winkel die door de keuze in haar assortiment en winkelinterieur op het kruisvlak van duurzaamheid en gezondheid zit. Zo trots dat we met 16 Mammals kunnen bijdragen om de droom van deze prachtige startup om te zetten naar realiteit!

***

“Amazing impressies Rick! Het voelt alsof ik al achter de kassa sta ????????. Thanks voor alle input en support ”. James Fresco – oprichter en eigenaar van Vegan Fresco

***

Neem alvast een kijkje op veganfresco.com of check de crowdfunding campagne op crowdaboutnow.nl/veganfresco.
De crowdfunding opstartkosten voor de winkel zijn reeds gehaald. Het aanvullend campagnedoel is voor een goede Vegan Fresco web en app


Warm welkom digitale winkels

Zonder online componenten geen succesvolle winkel. Een soepele en heldere web en app zijn een randvoorwaarde. Hier helpt IceMobile wereldwijd bedrijven met hun digitale winkels en loyalty programma’s.

***

“Echt top! Het is echt een fijne stijl. Ik vind het zo tof dat het helemaal wordt zoals ik had gehoopt: alsof het een echte winkel is.” Karlijn van den Berg ????????????‍????‍???????????? – Director of Strategy, IceMobile

***

Cartoonschets van hoe veel voorkomende barrières in webshops en apps er uit zouden zien in een fysieke winkel

Zo hebben ze recentelijk wereldwijd de barrières van supermarkt web en apps geanalyseerd. Om vervolgens hun bevindingen en de impact hiervan op de beleving van de klant te illustreren, hebben we gezamenlijk een schets gemaakt. Van hoe zo’n digitale winkel er in het echt uit zou zien. Met deze inzichten kunnen we verder, samen op weg naar soepele, heldere en succesvolle fysieke én digitale winkels.

Op naar een shock proof toekomst!

Ik hoop dat bovenstaande inzichten je kunnen helpen in het nieuwe jaar. Misschien denk je hieraan terug wanneer je richting mag geven aan een gezonde, duurzame en succesvolle winkel. Of wie weet met het realiseren van een andere droom of passie om iets eco-positief te maken. Oh en ik hoop dat je hierbij niet vergeet om ondanks alle hindernissen samen met je werkrelaties, vrienden en familie te genieten van de reis. Met een gezonde en veilige thuisbasis ben je klaar voor je avontuur en de grillige wereld: life starts at the end of your comfort zone.

Bij deze wil ik je hartelijk danken. Voor je hulp aan 16 Mammals of gewoon voor het lezen van deze post. Benieuwd naar meer, of zin om even bij te praten? Leuk om virtueel bij te praten en zodra het weer kan ben je van harte welkom bij ons op de Prinsengracht voor een kop thee of koffie.

Bon route in het nieuwe jaar!

Rick, Annemein, Elsabe en Romy