Duurzamer bouwen en tóch geld besparen?

Een lastige vraag voor alle 140.000 winkels, restaurants en cafés in Nederland, die retailers en ondernemers pakweg iedere 7 jaar allemaal verbouwen. En een vraag waar we met 16 Mammals al jaren vanuit onze eigen interne drive onderzoek naar doen.

Want bij het ontwerpen, bouwen en verbouwen is het belangrijk om goed zicht te hebben op de grote en kleine impacts. Zo vroeg mijn vrouw Babette Porcelijn-Hamburger wat de impact van kassasystemen en digitale schermen binnen een winkel zou zijn. Is dit fact based te berekenen?

Om hier meer grip op te krijgen was ik afgelopen week naar de extra lesdag ‘Levens Cyclus Analyses maken in de praktijk’ aan de Delft University of Technology. Door niemand minder dan associate professor Joost Vogtländer zelf, een van de LCA grondleggers en drijvende kracht achter de wetenschappelijk onderbouwde http://idematapp.com/ app. Echt leuk!

Om een gevoel van klein naar groot te krijgen over de verborgen impact van elektronische apparatuur hebben we van alle type bruin- en witgoed de gemiddelde materiaalsamenstelling achterhaald via CEDED. En vervolgens hebben we deze netjes doorgerekend met de IDEmat database van Joost. Bijgaande infographic toont het resultaat. De impact van de computersystemen bleek bizar groot.

Deze inzichten nemen we mee bij ons volgende winkelontwerp. En mocht je net als wij ook duurzame stappen willen zetten? Dan kun je hiermee je voordeel doen en zo nog beter de juiste impact maken.

Meedenken of sparren over dit complexe en intrigerende onderzoek? Stuur me gerust een bericthje