Laten we het eens hebben over E Production

Het is lastig om iets te vinden met een hogere impact per kilo dan een ‘IC die not packaged’. Want bij de productie van 1kg IC wafers komt 33.000kg aan CO2e vrij. Natuurlijk snijden fabrikanten die wafers in kleine delen en kunnen we uit 1kg IC wafers heel veel computer chips maken. Zo zit er minder dan 1 gram ‘IC die’ in één computer chip. Maar met alle elektronische componenten bij elkaar, komt er bij de productie van een nieuwe laptop al snel zo’n 500 kg aan CO2e in de atmosfeer. Nog voordat de laptop tot E waste afgedankt is.

Bovendien zijn voor de productie van IC’s veel zeldzame materialen nodig. Waarbij tijdens de mijnbouw voor het winnen van deze materialen vaak vervuiling optreedt en waarvan de Europese Unie zich zorgen maakt over de beschikbaarheid.

Genoeg redenen om met z’n allen hard te gaan rekenen aan de impact van electronica. Met inzichtelijke materiaalpaspoorten voor samengestelde elektronische apparatuur. Om zo fact based stappen te gaan zetten voor een duurzame wereld.

Tot die tijd kunnen we alvast beginnen met minder electronica te kopen, en de electronica die we al hebben veel langer te gebruiken en te repareren.