Vier urgente redenen voor de circulaire economie

“Mensen willen kopen. Mensen willen bezitten. Dat is nu eenmaal in ons DNA verankerd. De retail moet hierop inspelen door producten te verkopen. Het streven naar identiteit is ultiem menselijk gedrag. En dat lukt alleen met gekochte spullen”

👕 Natuurlijk zijn er productgroepen die meer of juist minder geschikt zijn voor de circulaire of deel economie. Zo maak ik met plezier geregeld gebruik van een deelauto, maar koop ik toch écht liever gewoon mijn eigen t-shirts en onderbroeken. Maar als retail designer die zich inzet voor duurzamere, gelukkigere en veiligere wereld moet ik toch echt even fronsen bij hoe Hans van Tellingen (auteur/spreker, Strabo bv) deze eerste regels in zijn column schrijft.

💞 Ongeacht of we gelukkig worden van vrienden en familie om ons heen, de dingen die we doen of juist hoeveel mooie spullen we kopen, zitten we in het eindspel van oneindige groei van ‘nieuwe dingen’ in een eindige wereld.

🌱 Dat wordt duidelijk als we kijken naar de groei van de hoeveelheid grondstoffen en materialen die we uit de grond mijnen of kappen. En al helemaal als we deze naast de lijst van ‘critical raw materials’ leggen die we met de hele EU hebben opgesteld.

🌍 Wereldwijd komt jaarlijks nog geen 9% van alle ‘end of use’ stoffen terug als recycled grondstof. Grondstoffen voor spullen zijn binnenkort op. Als in: dagelijks wisselende prijzen, extreem duur, vervuilend en uit risicovolle politiek/geografische gebieden.

♻ Het is het niet de vraag of we naar een deel / circulaire economie gaan, maar enkel hoe snel we dit gaan doen. Of we nu willen bezitten of niet.


Ben je juist voor spullen kopen om ze te bezitten? Of denk je dat de deel economie een oplossing kan zijn voor ‘eindeloze groei in een eindige wereld’? En wat zal hierbij de rol van winkels zijn? Laat je mening achter of stuur me een berichtje

Zie hier de blog van Hans van Tellingen (auteur/spreker, Strabo bv)
https://lnkd.in/eKq37Yex