Draftversie ‘Materialen voor circulaire meubels’

De vervuiling van meubels en interieurs is echt schokkend! Jaarlijks belandt meer dan 700 miljoen kilo hout in verbrandingsovens.

Ondanks deze cijfers ontbreekt er nog steeds een duidelijke gids om dit probleem aan te pakken. Veel meubelmakers, interieurbouwers, designers, architecten, ondernemers, opdrachtgevers en recyclebedrijven willen wel duurzamer werken, maar weten niet goed hoe. En dat terwijl we door de opkomst van ‘fast furniture’, zowel voor consumenten als in de professionele markt, steeds meer meubels na slechts enkele jaren weggooien. Ondanks pogingen om deze meubels op te knappen, verbranden we dus nog steeds heel veel meubels.

Onderbuikgevoel versus feiten
Dat komt door verkeerde ontwerpkeuzes. De huidige aanpak van duurzaamheid in de meubelindustrie is vaak gebaseerd op onderbuikgevoelens in plaats van feiten. Hierbij vertrouwen we te veel op intuïtie, wat leidt tot verkeerde ontwerpbeslissingen en materiaalkeuzes.

Feitelijke duurzaamheid
Om echt verschil te maken, moeten beslissingen gebaseerd zijn op feiten. Door te begrijpen welke materialen het vaakst in verbrandingsovens terechtkomen, kunnen we deze vermijden. Schadelijke combinaties van materialen, lijmen en verven moeten uit het ontwerp- en productieproces gehaald worden. Zo is kurk een milieuvriendelijk materiaal en kan MDF met moderne technieken worden gerecycled. Maar als we kurk op MDF lijmen, belandt het ‘end of life’ vrijwel zeker in de verbrandingsoven.

Onderzoek
Opvallend genoeg bestaat er geen overzicht van duurzame praktijken in de meubelindustrie. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Niet alleen ben ik diep in de cijfers gedoken om de vervuilende impact per materiaal te achterhalen, maar ik heb ook gesprekken gevoerd met architecten, interieurontwerpers, interieurbouwers, afvalverwerkers, groothandels, pioniers in duurzame materialen en vele anderen. Hiermee wil ik onderbouwen wat praktisch en uitvoerbaar de meest duurzame én circulaire materialen zijn om meubels te maken die echt circulair zijn.

Work in progress
Het resultaat? Een eerste conceptversie van bijna 100 pagina’s ‘work in progress’. Momenteel onderzoeken we samen met Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Koninklijke CBM hoe we deze gids het beste kunnen laten landen bij ontwerpers, makers en ondernemers. Zo kunnen we gezamenlijk de circulaire economie-doelen haalbaar maken.

Samen!
Dit is een uitnodiging om dit initiatief te steunen. De conceptversie is er nu, maar de gids is nog niet af. Tag iemand waarvan je denkt dat hij of zij baat heeft bij deze snelstartgids. Of geef een comment over wat voor jou de grootste barrière is die verhindert dat producten ‘end of life’ teruggenomen kunnen worden. Want alleen samen kunnen we de meubel- en interieurbouwsector duurzamer en circulair maken.