💸We vonden allemaal dat we de arme drugsdealer niet met ons zakgeld hoefden te ondersteunen…


… om zijn chemisch afval in het natuurgebied op te ruimen – alleen maar omdat zijn marge anders te klein zou worden.

✅ Daar was de hele zaal het unaniem over eens.

En eigenlijk gold datzelfde principe ook voor fabrieken en consumenten van meubels: hops, iedereen mag gewoon z’n eigen troep opruimen.

🚢 Zeker nu containerschepen met nieuwe spullen niet meer vanzelfsprekend aanmeren in Rotterdam, keert de wal het schip. Niet alleen fijn als iedereen z’n eigen troep opruimt, maar bovendien dat we ons voorbereiden als nieuwe producten of virgin grondstoffen niet meer ‘just in time’ binnenkomen.

🎢Precies om deze twee redenen is niet meer vrijblijvend dat we afval als waardevolle grondstof gaan zien.

🧽 Want juist ons ‘schoon & mono’ gescheiden afval is het materiaaldepot van de toekomst. Daarmee verkleinen we onze afhankelijkheid van oprakende grondstoffen, vastliggende containerschepen en geopolitieke schokken in de toeleveringsketen. Als we daar nu al ons op voorbereiden, kunnen we zowel nu, als de komende jaren niet alleen om de nieuwe generatie spullen te bedenken, maar ook om ze daadwerkelijk te bouwen, te kopen en te gebruiken.

🪄Superleuk om in aansluiting op Susanne over dit onderwerp op MaterialDistrict een workshop te geven. Fantastisch om kennis uit te wisselen over hoe we afgedankte producten slim kunnen koppelen aan de volgende generatie meubels, interieurs en eigenlijk álle spullen. Een soort crash course van alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan – en heb opgeschreven in mijn Snelstartgids Circulaire Meubels.

Dank aan Evaline Kruyssen, en het team van BNI Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten voor dit mooie podium!