Wist je dat we in Nederland jaarlijks een volle Arena aan houten meubels verbranden? Tegelijkertijd kappen we elk jaar opnieuw ongeveer dezelfde hoeveelheid nieuw hout uit bossen.
Dat is natuurlijk pure verspilling. Maar het probleem is niet alleen iets vaags voor zielige ijsberen. Nee, zoals we al zagen tijdens de Covid- en Suez-crisis, draait het echte probleem om een enorme vloot stilliggende containerschepen.
Door bosbranden, oprakende mijnen en geopolitieke spanningen dreigen er binnenkort simpelweg geen nieuwe grondstoffen meer binnen te komen via de haven van Rotterdam. En zonder die grondstoffen kunnen designers geen spullen meer maken.

Gisteren vond de algemene ledenvergadering van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) plaats, waar ik als aftrap van de mini-markt een korte introductie mocht geven over dit urgente onderwerp.
Hierbij benadrukte ik dat juist deze stilstaande containerschepen de reden zijn waarom we nú moeten overstappen op circulaire meubels, interieurs en producten. Dit vraagt om drie simpele principes die we hierbij gelijktijdig zullen moeten gaan toepassen:
1. Gebruik goede materialen én afwerkingen. Feitelijk en slim berekend met materiaalpaspoorten.
2. Ontwerp voor een extra lange levensduur. Denk in termen van 200 jaar, uiteraard met goed onderhoud en revisie.
3. Zorg dat spullen na een lang leven als het echt niet anders kan toch nog altijd ‘schoon & mono’ als grondstof hergebruikt kunnen worden.
In de Snelstartgids leg ik precies uit hoe
Voor deze gids heb ik al mijn kennis van de afgelopen 25 jaar samengebracht. Geen complexe theorieën, maar een praktische en heldere aanpak, rijk geïllustreerd. Bijvoorbeeld met een top 10 van meubels opgebouwd uit verschillende materiaalsoorten. Zo ontdek je dat een RVS-meubel wel 100 keer vervuilender is dan een meubel van vurenhout.
Wil jij meedoen aan deze systeemverandering naar een circulaire economie? En onderweg ook nog genieten? Lees dan de Snelstartgids, en laten we samen de designbranche voorgoed veranderen. Let’s go!
Dank aan Herbert Seevinck, Diana Janssen, Patrick Aarts Sen, Jordi Vreeling alle andere medewerkers van de BNO voor dit podium en een plek op de mini-makers-markt. Daar was bovendien ook werk van BNO-leden Aniek Bartels, Bob Brobbel, Billie van Katwijk, Charis Stephanie Bakker, Iris Nijenhuis, Jeroen van Veluw en Marieke van Heesbeen
En natuurlijk superleuk en waardevol om deel te mogen nemen aan de BNO werkgroep Sustainability x Design, met duurzame pioniers Jeff van Dijk, Lotte de Jong en Marije Remigius.
Dank Barbara van Santen, fotocredits: Chris Wigmans


